Wie zijn wij?
Over AURYN
De naam van een school zegt iets over haar identiteit, dus we vonden het belangrijk om er grondig mee bezig te zijn. Dankbaar hebben we gebruik gemaakt van de (geschonken!) begeleiding van Arjan Verschuur, ervaren procesbegeleider. Een hele dag mochten we op een prachtige plek in de Achterhoek zijn. We hebben op de ‘Hof van Moeder Aarde’ bij een vuurtje gezeten, hebben gestoeid en geanalyseerd, gewikt en gewogen, zijn in stilte gewandeld… en hebben na een aantal nachtjes slapen een keuze gemaakt, die door iedereen gedragen werd: AURYN [uitspraak: Aurien].
We begonnen onze zoektocht met het verzamelen van eigenschappen en kenmerken die we belangrijk vonden voor de nieuwe school. Aansluitend legden we deze op volgorde, met de vraag: welk kenmerk is voorwaarde en daarmee dienend voor andere kenmerken. Zo ontstond langzaam een beeld – fysiek op papier, maar door het delen ook innerlijk in iedereen van ons.
Lees meer
Er ontstonden drie gebieden:
- Bovenaan staat het gebied dat we het kind gunnen en mee willen geven: groei, ontwikkeling, zelfvertrouwen, schoonheid, glans etc.
- In het midden gaat het erom hoe we het doen en wat we nodig hebben om het gebied daarboven te verwezenlijken: moed, autonomie en samen scholen en ontwikkelen om met vuur, passie, enthousiasme en fantasie een transformatie in het onderwijs tot stand te brengen. Helpend daarin zijn ook tijd en rust en het leven met de seizoenen/de natuur.
- Onderaan staat het derde gebied, het gebied wat een beetje onder de aarde verscholen is en snel als vanzelfsprekend wordt beschouwd, maar wel van essentieel belang is: openheid in luisteren en spreken, spiritualiteit, verbinding, aandacht, veilige bedding en gedragenheid.
Na een individuele wandeling in stilte vertelden we aan elkaar welke namen vanuit de vastgestelde elementen en kwaliteiten van de school bij iedereen naar boven waren gekomen. De naam Auryn boeide ons allemaal vanuit verschillende redenen:
In het boek ‘Het oneindige verhaal’ van Michael Ende neemt het amulet Auryn een bijzondere rol in. Auryn heeft op de achterkant het opschrift: “Doe wat je wilt”. De drager van Auryn kan alles in vervulling laten gaan, wat hij wil. De misvatting schuilt in het idee datgene te wensen wat men wenst, verlangt en graag wil (hebben), terwijl het erom gaat erachter te komen wat men werkelijk of wezenlijk wil. In de loop van het verhaal wordt duidelijk dat wat aanvankelijk makkelijk leek één van de moeilijkste taken in het leven blijkt te zijn.
Als school zien we het als een centrale opgave om de wilskracht van de kinderen te stimuleren, opdat ze hun doel in het leven kunnen herkennen en bereiken.
Auryn draag de ‘AU’ in zich, het scheikundige symbool voor het element goud. Goud als symbool voor de zon, de bron van het leven. Goud als symbool voor het bijzondere, het waardevolle, de essentie die je nastreeft in het leven.
Auryn als verbinding met de drie bovengenoemde gebieden: Goud heeft de glans en de schoonheid uit het eerste gebied. Voor ons is het ook verbonden met de passie, de fantasie en de transformatie uit het tweede gebied. In het derde gebied ontstaat het goud wanneer je dit gebied ziet als de aarde. Hierin werken de waarneembare én niet waarneembare elementen aan het goud en zo hopen wij dat deze elementen ook zullen zorgen voor de kinderen, voor het team en voor de school als gemeenschap.
Samenvattend kun je Auryn zien als de alomvattende naam voor alles wat we het kind wensen, alles wat we nodig hebben om dit te verwezenlijken en de niet waarneembare krachten die de kinderen, ouders en leerkrachten begeleiden en de school zullen gaan omhullen met een glans.
Marre Bouwhuis
Mijn naam is Marre Thalita Bouwhuis. Ik ben onderdeel geweest van de oprichting van Auryn in de allereerste beginfase. Na een aantal maanden heb ik besloten om mij terug te trekken uit het initiatief. Ondanks de noodzaak en het verlangen dat ik zie en voel voor ander (vrije school) onderwijs en de gedeelde visie om dit te realiseren bij Auryn kwam ik tot de realisatie dat het voor mij nu niet het juiste moment is. Er zijn andere dingen die ik op dit moment wil doen, waar mijn hart van gaat zingen en waarmee ik het gevoel heb dat ik ook een belangrijk steentje bijdraag aan een wereld zoals ik haar graag zou zien.
Lees meer
Ondanks dat voel ik me nog steeds verbonden met Auryn, de prachtige visie van deze nieuwe school en de mensen die dit initiatief verder de wereld in brengen. Ik zal Auryn dan ook altijd een warm hart toedragen. Ik ben ongelooflijk trots op al het werk dat mijn collega’s al hebben verzet en ik ben hun dankbaar dat zij dit proces vol vuur en passie aan zijn gegaan, op weg naar een school die levend, kunstzinnig onderwijs verzorgt wat de wereld zo hard nodig heeft! Dank ook aan alle anderen die dit initiatief dragen, ondersteunen, voeding geven, op welke manier dan ook en op naar een vliegende start in 2023!
Marie van Overbeeke
Mijn ouders noemden mij Marie Christine toen ik in 1978 geboren werd in de Eifel, Duitsland. Mijn eerste levensjaren bracht ik door op de schapenboerderij van mijn ouders in de rauwe Eifel. Lieflijk in een korte zomer, hard in de lange donkere winters.
Na de scheiding van mijn ouders verhuisde ik met mijn moeder naar Zuid-Duitsland, aan de Bodensee. Wonende in een Camphill-comunity, bezocht ik de Waldorfschool in Überlingen.
Als puber ging ik weer terug naar mijn vader in de Eifel. Hier werd een sterk beroep gedaan op mijn zelfstandigheid, wat ik dan ook stevig ontwikkelde. Met 17 jaar leerde ik mijn huidige man kennen, die een Demeterboerderij in de Eifel had en waarmee ik 12 jaar later zou trouwen.
Lees meer
Voordat het zover was, en voor onze verhuizing naar Nederland, heb ik de opleiding als (reguliere) kleuterjuf in München gevolgd. Mijn afsluitende beroepsstage deed ik in een kleuterklas in Kuala Lumpur, Maleisië, waardoor ik een jaar lang veel van Zuidoost-Azië kon zien en leren kennen.
In 2009 verhuisde ik samen met mijn Nederlandse echtgenoot naar Nederland.Na wat zoektochten langs een studie communicatiewetenschappen in Duitsland en een studie journalistiek in Nederland, heb ik me een aantal jaren gericht op het moeder zijn. Met twee dochters (geboren 2010 en 2011), kon ik in deze periode heel wat creatieve vaardigheden ontwikkelen; ik ben dus enthousiast voor alles wat je handen kunnen doen: handwerken, tekenen, schilderen, boetseren, werken met papier etc…
Mijn motivatie voor Auryn ligt in het verlangen naar onderwijs vanuit een holistische werkwijze en ruimte voor rust en voor initiatief, voor in- en uitademen, voor ernst en lol, voor natuur en cultuur.
Mijn kwaliteiten liggen in het organiseren en overzicht houden. Ik heb een scherpe blik wat betreft sociale verhouding en dynamiek. En ik ben ervan overtuigd dat de pedagogische principes vanuit de antroposofie ons voldoende handvatten geven om kinderen op een manier te onderwijzen, die hen laat groeien en werkelijk voorbereidt op het leven in de 21e eeuw.
In 2022 zal ik mijn studie op de Vrijschoolpabo in Leiden afronden. Al het mooie en inspirerende wat ik de afgelopen jaren op de hogeschool en tijdens de stages, én de afgelopen 11 jaar met mijn dochters geleerd heb, wil ik meenemen naar Auryn. Een school waarin we met elkaar een gemeenschap vormen die ertoe doet. Een school die kinderen een waarachtige basis biedt, opdat ze met vertrouwen en vreugde onze complexe wereld in kunnen vliegen. Met een innerlijk moreel kompas dat klopt.
Saskia Spliet
Ik ben Saskia Spliet. Geboren op 7 oktober 1966. Samen met mijn man Luc wonen we alweer meer dan 25 jaar in Warnsveld. We hebben 3 kinderen. Deze zijn inmiddels 27, 25 en 19 jaar oud. Ik heb op de Vrije Pedagogische Academie te Zeist mijn PABO diploma behaald. Ik heb heel wat jaren gewerkt voor Stichting VSNON te Zutphen. Als peuterjuf, kleuterjuf, invalkracht en onderbouwleerkracht. Vanwege aanhoudende directieperikelingen heb ik vorig jaar zelf ontslag genomen. Dit VLC initiatief kwam op mijn pad en ik was meteen enthousiast. Het is inspirerend en heel fijn om dit samen vorm te geven en om samen in proces te zijn.
Marleen de Wit
Ik ben Marleen, geboren in 1999 en een echte Zutphenaar.
Ik ben zelf opgegroeid met de Waldorfpedagogiek en zat vanaf de peuterspeelzaal tot en met de twaalfde klas op de Vrijeschool.
Al op jonge leeftijd ontdekte ik dat ik graag met (jonge) kinderen wilde gaan werken. Tegenwoordig word ik me ook steeds bewuster van mijn omgeving en de manier waarop wij als maatschappij omgaan met de natuur en de (mede)mens. Wat ik zie, motiveert me om het anders te willen doen. Door in het onderwijs te gaan werken, kan ik op kleine schaal dingen veranderen door samen met de kinderen de natuur en wereld te ontdekken. Ik wil kinderen onze wereld met eerbied laten ervaren.
Lees meer
Na de HAVO ben ik dus enthousiast gestart op de Vrijeschool Pabo in Leiden. Op het gebied van de theoretische achtergronden en het didactisch handelen heb ik veel kunnen leren. Mijn kennis over en toepassingsvaardigheden van de Waldorfpedagogiek zijn ruim verbreed. Echter merkte ik snel dat de praktijk, die ik tijdens de verschillende stages tegenkwam, weinig strookte met mijn eigen beroepsbeeld. Van de ideeën en idealen, die we rondom het initiatief van het Vrije Leerkrachten College met elkaar delen, word ik echt warm. Ik ben dan ook met volle kracht ingestapt als initiatiefnemer om ander onderwijs vorm te geven op een nieuwe basisschool in Zutphen. Daarom ben ik nu zelfs gaan versnellen in mijn studie en zal begin volgend schooljaar vervroegd afronden. Zo kan ik meer tijd en energie steken in het daadwerkelijk vormgeven van Auryn.
De Waldorfpedagogiek inspireert mij in alles wat ik doe, de grens tussen mijn hobby´s en wat ik doe voor het onderwijs is heel dun. Vaak ben ik te vinden achter mijn spinnewiel of met een schildersplank of een tekenboek. Het kunstzinnig werken gebruik ik om mezelf te uiten en tot rust te komen. Omdat ik zeer geïnspireerd ben door allerlei (vak)literatuur, breng ik tegenwoordig veel tijd door met een boek. Daarnaast houd ik me veel bezig met voeding, sport en gezondheid. Sinds kort verdiep ik me in het maken en toepassen van etherische oliën als ondersteuning van het fysieke en emotionele welbevinden van mezelf en anderen.